Μια κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία, της ομάδας ‘’ΕΜΕΙΣ’’

Η ομάδα

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θάνος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρίστος Παπαμιχαήλ

Επιμέλεια κοστουμιών: Σοφία Καψαμπέλη

Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης

Ηθοποιοί: Σοφία Καψαμπέλη, Μαρία Ζερβού, Σωτήρης Δούβρης, Βασίλης Τουρκομένης, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Χρήστος Θάνος

 

Η ιδέα

Η εξουσία – Οι εξουσιαζόμενοι. Το σύστημα – Οι πολίτες. Το κεφάλαιο – Οι καταναλωτές.

Η εργοδοσία – Οι εργαζόμενοι. Η φωνή – Οι υποψήφιοι

Διαχρονικές σχέσεις μίσους και πάθους, σύγκρουσης και αλληλοεξάρτησης.

Σε μία εποχή όπου αυτοί οι αντίθετοι πόλοι απομακρύνονται, με σταθερά επιταχυνόμενους ρυθμούς, “ΕΜΕΙΣ” παρουσιάζουμε την κωμικοτραγική  σχέση τους, εξερευνώντας τα όριά της, με μία διάθεση σκωπτικής αποδαιμονοποίησής της, αποκλείοντας πεισματικά την κατήφεια και τη μιζέρια.

Το έργο

Ένα interview για δουλειά. Μία φωνή (εξουσία). Τέσσερις υποψήφιοι.

Οι υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν τέσσερις κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται δραματικά από τις σημερινές συνθήκες και που βρίσκονται μέσα στην αρένα της αναζήτησης εργασίας (χειρωνάκτες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ανειδίκευτoι εργάτες). Η φωνή είναι αυτή που αξιολογεί κάθε πολίτη που επιθυμεί να εργαστεί και αποφασίζει για τις προσλήψεις σε όλους ανεξαιρέτως τους εργασιακούς τομείς. Αργά ή γρήγορα, όλο το ανθρώπινο δυναμικό, θα αναγκαστεί να περάσει από το “interview”.

Η συνέντευξη ξεκινάει τυπικά, σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα. Οι υποψήφιοι χαλαρώνουν και αφήνουν τις αδυναμίες τους να φανερωθούν. Η φωνή αρχίζει σιγά-σιγά να τους χειραγωγεί, υποβάλοντάς τους παράλογες ερωτήσεις και υποχρεώνοντάς τους σε εξευτελιστικές δοκιμασίες Οι υποψήφιοι είναι σε απόγνωση και δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Οδηγούνται έτσι σε μία κανιβαλιστική διαδικασία ανταγωνισμού. Όλος αυτός ο παραλογισμός, μοιραία προκαλεί  κωμικούς διαλόγους και καταστάσεις.

Επόμενοι υποψήφιοι; Οι θεατές…

Γιατί ελεύθερη συνεισφορά

Γιατί η τέχνη πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Πόσο μάλλον μία τέχνη που διεκδικεί το προνόμιο να εκπροσωπεί τους μη προνομιούχους. Μία τέχνη που απαιτεί να κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Εμείς προσβλέπουμε σε έναν θεατή, που δεν θα είναι καταναλωτής ενός ψυχαγωγικού προϊόντος, αλλά ενεργός χορηγός μίας καλλιτεχνικής διαδικασίας και αναπόσπαστο κομμάτι της.

Η δράση μας, με την πρακτική της ελεύθερης συνεισφοράς, θα παραμένει βιώσιμη μονάχα εάν, μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης, ο θεατής που έχει την οικονομική ευχέρεια, καλύπτει την πιθανή αδυναμία του συνθεατή του.

 

Χρονικό

Ιανουάριος 2010

Η Σοφία Καψαμπέλη και ο Χρήστος Θάνος, σε ένα ταξίδι τους στη Βιέννη συλλαμβάνουν την ιδέα μιας κωμικοτραγικής συνέντευξης για δουλειά.

 

Δεκέμβριος 2012

Ο Χρήστος Θάνος επικοινωνεί με τους μοναδικούς άνεργους ηθοποιούς στη χώρα τη συγκεκριμένη περίοδο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η ομάδα που θα πραγματοποιήσει το ‘’Interview”. Η σύστασή της: Σοφία Καψαμπέλη, Μαρία Ζερβού, Σωτήρης Δούβρης, Βασίλης Τουρκομένης, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Χρήστος Θάνος.

Παραδόξως, και μετά τη δημιουργία της ομάδας, οι καλλιτέχνες παραμένουν άνεργοι.

 

Ιανουάριος 2013

Η θεατρική ομάδα ‘’ΕΜΕΙΣ’’ αρχίζει να επιδίδεται σε μία σειρά από εξαντλητικούς αυτοσχεδιασμούς, αμφιβόλου χρησιμότητας.

Πάνω από 100 διαφορετικοί χαρακτήρες δίνουν το παρόν στον τότε χώρο προβών της ομάδας στον Ελαιώνα.

 

Φεβρουάριος 2013

Ο Χρήστος Θάνος και ο Χρίστος Παπαμιχαήλ κατασκευάζουν τη δομή, πάνω στην οποία θα γραφτεί το “Interview”.

Παράλληλα ξεκινά και η συγγραφή του έργου από όλα τα μέλη της όμαδας.

Τότε είναι που ο μέσος όρος κιλών της ομάδας αρχίζει να αυξάνει ανησυχητικά. Έτσι όλοι συνηγορούν ότι θα είναι κρίμα να καταλήξουν υπέρβαροι, χωρίς να έχουν τουλάχιστον στα χέρια τους ένα καλό έργο.

 

Μάρτιος 2013

Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ξεκινά η διαδικασία των προβών.

Ο Χρήστος Θάνος αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία, τους φωτισμούς, τη μουσική επιμέλεια, καθώς και την ερμηνεία της ‘’Φωνής’’.

Ο Χρίστος Παπαμιχαήλ αναλαμβανει χρέη βοηθού σκηνοθέτη, καθώς και την ερμηνεία της ‘’υποδοχής’’ και των ‘’χρηστικών πληροφοριών’’.

Η Σοφία Καψαμπέλη αναλαμβάνει την ερμηνεία του ‘’17’, καθώς και την επιμέλεια των κοστουμιών.

Η Μαρία Ζερβού αναλαμβάνει την ερμηνεία του ‘’24’’.

Ο Σωτήρης Δούβρης αναλαμβάνει την ερμηνεία του ‘’14’’.

Ο Βασίλης Τουρκομένης αναλαμβάνει την ερμηνεία του ‘’11’’.

 

10 Μαΐου 2013

Το “Interview” κάνει πρεμιέρα στο θέατρο “Fabrica Athens” στον Κεραμεικό. Η είσοδος στην παράσταση είναι ελέυθερη, με προαιρετική συνεισφορά κατά την έξοδο.

 

2 Ιουνίου 2013

Το “Interview” κάνει την τελευταία του παράσταση στο θέατρο “Fabrica Athens” (διπλή, λόγω αυξημένης προσέλευσης θεατών).

Το ίδιο βράδυ, η ομάδα αποφασίζει να συνεχίσει την παράσταση και την ερχόμενη χειμερινή θεατρική περίοδο.

 

8 Νοεμβίου 2013

Το “Interview” κάνει πρεμιέρα στον πολυχώρο ‘’Ανάδυση’’, στον πεζόδρομο της Σφακτηρίας στον Κεραμεικό, με στόχο παρουσιαστεί για τρεις μήνες. Τελικά παίρνει μία πρώτη παράταση έως την Κυριακή των Βαΐων και μία δεύτερη έως τις 25 Μαΐου του 2014.

 

Μάρτιος 2014

Η ομάδα συμμετέχει στο πρώτο ‘’Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών’’ που πραγματοποιείται στο ελέυθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ‘’Εμπρός’’, παρουσιάζοντας το “Interview”, συμβάλλοντας παράλληλα και στο οργανοτικό κομμάτι του φεστιβάλ.

 

25 Μαΐου 2014

Το “Interview” κάνει την τελευταία του παράσταση στον πολυχώρο ‘’Ανάδυση’’. Το ίδιο βράδυ, η ομάδα αποφασίζει να συνεχίσει την παράσταση και την ερχόμενη χειμερινή θεατρική περίοδο.

 

Ιούνιος 2014

Ο Δημήτρης Κομνηνός, έχοντας δει το “Interview”, προτείνει στην ομάδα να αναλάβει τις κεντρικές μέρες του νεόχτιστου blackbox του θεάτρου Victoria, για την θεατρική περίοδο 2014 – 2015.

 

17 Οκτωβρίου 2014

Το “Interview” κάνει πρεμιέρα στο blackbox του θεάτρου Victoria. Στόχος της ομάδας είναι να παιχτεί η παράσταση για το πρώτο μισό της χειμερινής περιόδου και να παρουσιαστεί μία νέα παραγωγή για το δεύτερο μισό της περιόδου, στον ίδιο χώρο.

 

20 Οκτωβρίου 2014

Το “Interview” παρουσιάζεται για τέσσερις παραστάσεις στο θέατρο ‘’Αριστοτέλειον’’ στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόσκληση του Σάκη Γισγάκη.

 

Ιανουάριος 2015

Το “interview” έχει τη μεγαλύτερη προσέλευση θεατών από όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, τον Μάιο του 2013, με αποτέλεσμα η ομάδα να αποφασίσει την παράτασή του έως και την Κυριακή των Βαΐων.

 

20 Ιανουρίου 2015

Το “Interview” παρουσιάζεται στο ‘’Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας’’, μπροστά σε πάνω από διακόσιες έγκλειστες γυναίκες, δημιουργώντας την πιο φορτισμένη, έως τότε, συναισθηματικά στιγμή της ομάδας.

 

5 Απριλίου 2015

Το “Interview” ζωντανεύει για 175η και τελευταία φορά στo Theatro Victoria!

 

17 Απριλίου 2015

Το “Interview” παρουσιάζεται στο ”Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων”, έχοντας απέναντί του ίσως τους πιο εκλεπτισμένους θεατές, στη μέχρι τότε πορεία του.

 

24 Απριλίου 2015

Το “Interview” συμμετέχει στο “1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Ελβετίας” στη Ζυρίχη. Μία παράσταση για την ανεργία, σε μία πόλη με ανεργία κάτω από 3% και βασικό μισθό 3000 ευρώ. Κουλό και όμως αληθινό!

 

17 Σεπτεμβρίου 2015

Το Our Festival, η 1η συνάντηση αλληλέγγυων καλλιτεχνών, που διοργανώνει η ομάδα ‘’Εμείς’’, ολοκληρώνεται με την πρώτη παρουσίαση του ‘’Interview’’ σε ανοιχτό θέατρο – στο Ευριπίδειο θέατρο ρεματιάς στο Χαλάνδρι.

 

24 – 27 Σεπτεμβρίου 2015

Το κοινό της Πάτρας καλωσορίζει με ενθουσιασμό το ‘’Interview’’, γεμίζοντας για τέσσερις βραδιές το θέατρο ‘’Επίκεντρο συν’’! Οι συντελεστές της παράστασης φιλοξενούνται στο πατρικό σπίτι τους πατρινού μέλους της ομάδας, Σωτήρη Δούβρη.

 

23 Οκτωβρίου 2015

Το ‘’Interview’’ κάνει πρεμιέρα στην Νέα Υόρκη από το κέντρο ελληνικού πολιτισμού, σε σκηνοθεσία Λητώς Τριανταφυλλίδου.

 

4 Δεκεμβρίου 2015

Déjà vu! Όλα θυμίζουν τη βραδία της 10ης Μαΐου του 2013. Το “Interview” επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε, για να διανύσει την 4η συνεχόμενη χρονιά του, στον ‘’τεχνοχώρο φάμπρικα’’.

 

13-15 Μαΐου 2016

Το Interview επιστρέφει στην Πάτρα, για να κλείσει τον ανολοκλήρωτο κύκλο που είχε ανοίξει οκτώ μήνες πριν.

 

4 Μαΐου 2017

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζεται θεατρική παράσταση πλήρως προσβάσιμη. Έτσι το Interview συνοδεύεται από υπέρτιτλους SDH για κωφούς και βαρύκοους, από διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και από ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης. Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι μία πρωτοβουλία της liminal.eu.

Facebook Page